Breekbrood met camembert

Why so yummy

Breekbrood met camembert is een ideaal borrel gerecht dat uitnodigt tot lekker tafelen. De combinatie van het luchtige brood met de gesmolten camembert en honing is er een die je écht moet proberen.

Naar het recept

Dit breekbrood met camembert recept is sinds ik ‘m voor het eerst maakte een grote hit binnen mijn vriendenkring. Zo’n grote plank met brood nodigt niet alleen uit tot gezellig tafelen, maar is natuurlijk ook mega lekker. Het luchtige brood, de romige camembert en het zoetje van de honing komen prachtig samen. Zelf eet ik dit gerecht het liefst bij wat kouder weer. Op een herfstige zaterdagmiddag, wanneer ik behoefte heb aan iets warms bij de borrel. Ik combineer het vaak met een rode wijn, het liefst een kruidige en volle wijn die de camembert aan kan. Maar ik maak het ook vaak genoeg op een lentedag wanneer de eerste zonnestralen zich laten zien. In het tweede geval combineer ik het juist met een witte wijn. 

In dit recept heb ik tijm gebruikt omdat ik de combinatie van tijm en honing heerlijk vind. Mocht je niet van tijm houden, dan is rozemarijn ook een goede optie. Neem er vooral lekker de tijd voor; zowel voor het maken als voor het opeten. Niks is zo gezellig als lekker lang tafelen en er samen van snoepen met een goed glas wijn erbij.

Wijntip bij breekbrood met camembert: The Wanted ZIN from Old Vines

5 van 1 stem

Zo maak je breekbrood met camembert

Dit borrelgerecht ziet er niet alleen fan-tas-tisch uit, maar smaakt ook nog eens verrukkelijk! Nadat je dit gemaakt hebt, komt het gegarandeerd vaker op tafel. Ik help je stap voor stap om dit recept tot een goed resultaat te brengen.
Porties 4
Bereidingstijd 30 min
Rusttijd 1 uur

Benodigdheden

  • Bakpapier
  • Maatbeker
  • Keukenweegschaal

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 350 gr wit brood bloem (ik gebruikte Soubry)
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 7 gr gedroogde gist (1 zakje)
  • 50 gr ongezouten roomboter
  • 1 el olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water

Om te dippen:

  • 1 bakje camembert (ik gebruikte Président)
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 knoflookteentje
  • 10 gr ongezouten roomboter
  • 2 tl honing

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg. Doe eerst de bloem in een kom en voeg het zout, de suiker, gist, roomboter en olijfolie vervolgens toe. Zorg ervoor dat de boter zacht is op het moment dat je het toevoegt. Meng alles door elkaar met je handen en voeg scheutje voor scheutje het lauwwarme water toe. Het deeg kan nog te nat lijken, maar door te blijven kneden krijg je uiteindelijk een perfecte bol. Bedek de kom met vershoudfolie en laat minimaal 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Maak vervolgens gelijke bolletjes. Voor de vorm zoals op de foto heb je vijftien bolletjes nodig. Verdeel het deeg in vijftien gelijke stukken en rol dit tussen je handpalmen tot bolletjes. Druk ze daarna plat en vouw de buitenzijden naar het midden toe. Wanneer je nu het bolletje omdraait, heb je een mooie en egale vorm.
  • Maak daarna de bloemvorm. Leg hiervoor bakpapier op een rooster met het houten doosje van de camembert in het midden. Verdeel de bolletjes rondom het bakje, waarbij je steeds een halve centimeter tussen de bolletjes laat. Dit doe je zodat het deeg de ruimte krijgt om verder te rijzen. Dek af met een vochtige (lauw warme) theedoek en laat het nog eens 30 minuten rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven op 200℃.
  • Stop het breekbrood in de oven. Laat zo’n 20 minuten garen met het houten doosje in het midden, nog zonder de camembert. Snijd de camembert in de tussentijd kruislings in en plaats het na 20 minuten in het doosje. Laat nog 10 minuten samen met het breekbrood in de oven garen.
  • Laat ondertussen 10 gr boter smelten en pers hier een teentje knoflook door. Hiermee ga je het breekbrood insmeren wanneer het gaar is.
  • De finishing touch. Als het breekbrood gaar is smeer je deze in met het boter/knoflook mengsel. Knijp wat honing uit over het bakje met camembert en strooi er tijm overheen. Voilà, eet smakelijk!

Notities

Geen houten doosje bij de camembert? Gebruik een kommetje om de vorm te maken. Laat extra ruimte rondom het kommetje, zodat er na het bakken genoeg ruimte overblijft om de kaas in het midden te plaatsen. Het kommetje gaat uiteraard niet mee de oven in, tenzij deze hitte bestendig is. 
Gang: Borrel, Voorgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: Brood, Kaas

Join the Conversation

  1. Lieke Hofman says:

    5 sterren
    Dit heerlijke, luchtige en knapperige brood gemaakt voor bij de borrel met vrienden. Makkelijk te maken en doordat het deeg even moet rijzen had ik mijn handen vrij voor het maken van andere hapjes voor bij de borrel! Echt een aanrader en het brood viel bij iedereen in de smaak!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je van het recept?




Like
Sluiten
© Copyright 2021 Smelly Kitchen. Alle afbeeldingen en teksten op www.smelly-kitchen.nl mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Sluiten