Zin in een lekker en licht gerecht op een warme dag maar geen zin om lang in de keuken te staan? Dan is deze poke bowl met zalm en ponzu saus je beste vriend! Dit recept is letterlijk een kwestie van groenten snijden en sushi rijst koken. Voor de ponzu saus en zeewier hoef je niet per se naar de toko, deze vind je ook bij grote supermarkten zoals de AH of Jumbo. Wel weet ik uit ervaring dat deze twee ingrediënten bij de toko een stuk goedkoper zijn (gratis tip ;)).
Tip: kook de rijst al eerder als je tijd hebt. Bijvoorbeeld de avond ervoor of in de ochtend. Leg de rijst afgedekt in de koelkast (max. 24 uur in de koelkast bewaren). Zo heb je ’s avonds perfect gekoelde rijst en hoef je enkel nog de groenten en zalm te snijden.

Poke bowl met zalm en ponzu
Ingrediënten
- 150 gr sushi rijst
- 1 el sushi azijn
- 250 gr zalm filet
- 1 avocado
- ½ komkommer
- 2 lente ui
- 50 gr zeewier salade
- ½ tl sesamzaadjes
- ponzu saus (naar wens)
Instructies
- Begin met het maken van de sushi rijst (deze moet afkoelen). Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking (let op: sushi rijst bereid je anders dan gewone rijst). Haal na het koken de pan van het vuur en laat 15 minuten staan zonder de deksel eraf te halen. Giet daarna een eetlepel sushi azijn door de rijst en roer goed door. Laat de rijst goed afkoelen.
- Snijd alle groenten. Na het koken van de rijst hoef je enkel nog alle groenten in stukken te snijden. Snijd de avocado in plakken, komkommer in blokjes, lente ui in ringen en de zalm in grove blokken. Met de zalm hoef je niks te doen, deze doe je er rauw bij. Let er wel op dat je zalm goed vers is!
- Maak er een mooie creatie van! Maak het bord op door alle ingrediënten naast elkaar te presenteren. Giet er tot slot ponzu saus overheen en besprenkel met wat sesamzaadjes. Ik vind het heerlijk om veel van deze saus te gebruiken omdat de sinaasappelsmaak het lekker fris maakt. Geniet van een bord vol lekkers!