Smokey spareribs van de bbq

Why so yummy

Zo botermals; het vlees valt van het bot zodra je ze aanraakt. Mijn favoriete ribs recept!

Naar het recept

Ben je dol op spareribs en maak je ze zelf ook graag op de bbq? Dan moet je dit recept even uitproberen. Ik zeg wel “even”, maar in werkelijkheid ben je met dit recept wel een tijdje zoet. De spareribs moeten namelijk minimaal een nacht marineren en 4,5 uur langzaam garen op de bbq. Maar ik beloof je dat de ribs die je hierna eet hier niet aan kunnen tippen.

Wat mij betreft is dit het nummer 1 spareribs recept. Het recept is afkomstig uit het Smokey Goodness kookboek van Jord Althuizen (held!). Ik heb dit recept al heel vaak gemaakt en het blijft me elke keer verbazen hoe lekker de ribs uitpakken. Onderaan deze pagina vind je het recept, maar wel met een andere saus dan Jord in zijn kookboek gebruikt. De bbq saus die hij gebruikt is goddelijk, maar kost me soms toch net iets te veel tijd om het helemaal zelf te maken. Deze keer gebruikte in de Smokey BBQ van Remia, een andere keer lakte ik de ribs af met Sweet Baby Ray’s Barbecue Honey. Probeer ze allemaal uit zou ik zeggen en ontdek welke jij het lekkerst vindt. Of nog beter: maak de bbq saus van Jord.

Wat belangrijk is dit recept, is dat je de temperatuur van je bbq constant weet te houden (maximaal 110 graden). Dit klinkt eenvoudig, maar kan erg lastig zijn (ik spreek uit ervaring). Meerdere keren heb ik helaas na al het werk een zwarte rib ervoor teruggekregen. Dat wil je niet. Blijf daarom alert op de temperatuur van je bbq en laat de ribs niet 2 uur aan hun lot over. Check regelmatig of het goed gaat. Wanneer je de temperatuur goed weet te reguleren heb je gegarandeerd botermalse ribs waar je je vingers bij aflikt! Veel plezier met het uitproberen van dit recept.

Smokey spareribs

Porties 4
Voorbereidingstijd 1 d
Bereidingstijd 4 uur 30 min

Benodigdheden

  • Kruiskop schroevendraaier
  • Appelhout rooksnippers
  • Keukenkwastje
  • Aluminiumfolie
  • Plantenspuit
  • Heat deflector

Ingrediënten

Voor de ribs

  • 4 racks spareribs
  • 4 el sriracha saus
  • 40 gr piggy mix
  • 200 ml algavesiroop
  • 200 ml vloeibare boter
  • 200 ml chilisaus
  • 200 ml appelsap
  • 4 tl tabasco
  • 8 el bruine basterdsuiker
  • 4 el smokey bbq saus (ik gebruikte Remia Smokey BBQ)

Voor de piggy spray

  • 100 ml appelsap
  • 100 ml appelcider azijn
  • 100 ml whiskey

Instructies

  • Begin met het ontvliezen van de ribs (je kunt dit ook door je slager laten doen). Ik gebruik hier altijd een schroevendraaier met een kruiskop voor. Dit werkt het beste als je de kop van de schroevendraaier tussen het vlies en het bot steekt, heen en weer beweegt en vervolgens met je handen lostrekt. Smeer vervolgens de ribs aan beide zijden in met de sriracha saus. Doordat je het vlies verwijderd, trekt de saus aan beide zijden goed in. Bewaar de ribs gekoeld tot de volgende dag.
  • Smeer de rub in en maak de bbq klaar. Haal de ribs uit de koelkast en smeer ze aan beide zijden in met de piggy mix kruiden. Bereid ondertussen de bbq voor op indirect grillen (tot een temp. van 110°C). Leg een handje appelhout rooksnippers in wat water en laat intrekken.
  • De ribs mogen er eindelijk op! Giet de rookhout snippers na ongeveer 1 uur af en voeg toe aan de hete kolen. Leg na ongeveer 10 minuten de ribs op de bbq met de botzijde naar beneden en sluit de deksel. Laat de ribs ongeveer 2,5 uur op de bbq liggen en besluit ze elk half uur met de pig spray.
  • Tijd om de ribs in te pakken. Na 2,5 uur haal je de ribs van de bbq. Maak per rib een pakketje van aluminiumfolie waarin je vloeibare boter, agavesiroop, chilisaus, tabasco en basterdsuiker toevoegt. Leg in elk pakket vervolgens een rib neer met de vleeszijde naar beneden. Giet vervolgens overal wat appelsap bij en vouw helemaal dicht. Doe dit voorzichtig zodat de folie niet stuk gaat. Het is belangrijk dat alle sappen in de folie blijven zitten. Leg de pakketjes op de bbq voor ongeveer 2 uur.
  • Laatste stap: de ribs aflakken. Na 2 uur in het pakketje te hebben gegaard, zijn je ribs als het goed is botermals. Het enige wat nog rest is ze lakken met een heerlijke bbq saus. Ik gebruikte de smokey bbq saus van Remia. Haal ze uit de verpakkingen smeer ze in. Laat ze nog even 5 minuten met de botzijde naar beneden op de bbq liggen. Dat wordt smullen!

Notities

Heb je een rookpan (oftewel rookoven)? Dan kun je het eerste proces (de 2,5 uur rook tijd) in de oven doen in plaats van op de bbq. Serveer de spareribs met lekkere zoete aardappelfrietjes en wat coleslaw. 
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: BBQ, Spareribs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je van het recept?




Like
Sluiten
© Copyright 2021 Smelly Kitchen. Alle afbeeldingen en teksten op www.smelly-kitchen.nl mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Sluiten