Begin met het ontvliezen van de ribs (je kunt dit ook door je slager laten doen). Ik gebruik hier altijd een schroevendraaier met een kruiskop voor. Dit werkt het beste als je de kop van de schroevendraaier tussen het vlies en het bot steekt, heen en weer beweegt en vervolgens met je handen lostrekt. Smeer vervolgens de ribs aan beide zijden in met de sriracha saus. Doordat je het vlies verwijderd, trekt de saus aan beide zijden goed in. Bewaar de ribs gekoeld tot de volgende dag.
Smeer de rub in en maak de bbq klaar. Haal de ribs uit de koelkast en smeer ze aan beide zijden in met de piggy mix kruiden. Bereid ondertussen de bbq voor op indirect grillen (tot een temp. van 110°C). Leg een handje appelhout rooksnippers in wat water en laat intrekken.
De ribs mogen er eindelijk op! Giet de rookhout snippers na ongeveer 1 uur af en voeg toe aan de hete kolen. Leg na ongeveer 10 minuten de ribs op de bbq met de botzijde naar beneden en sluit de deksel. Laat de ribs ongeveer 2,5 uur op de bbq liggen en besluit ze elk half uur met de pig spray.
Tijd om de ribs in te pakken. Na 2,5 uur haal je de ribs van de bbq. Maak per rib een pakketje van aluminiumfolie waarin je vloeibare boter, agavesiroop, chilisaus, tabasco en basterdsuiker toevoegt. Leg in elk pakket vervolgens een rib neer met de vleeszijde naar beneden. Giet vervolgens overal wat appelsap bij en vouw helemaal dicht. Doe dit voorzichtig zodat de folie niet stuk gaat. Het is belangrijk dat alle sappen in de folie blijven zitten. Leg de pakketjes op de bbq voor ongeveer 2 uur.
Laatste stap: de ribs aflakken. Na 2 uur in het pakketje te hebben gegaard, zijn je ribs als het goed is botermals. Het enige wat nog rest is ze lakken met een heerlijke bbq saus. Ik gebruikte de smokey bbq saus van Remia. Haal ze uit de verpakkingen smeer ze in. Laat ze nog even 5 minuten met de botzijde naar beneden op de bbq liggen. Dat wordt smullen!
Notities
Heb je een rookpan (oftewel rookoven)? Dan kun je het eerste proces (de 2,5 uur rook tijd) in de oven doen in plaats van op de bbq. Serveer de spareribs met lekkere zoete aardappelfrietjes en wat coleslaw.