Ga terug
5 van 1 stem

Zo maak je de pittige ketjap balletjes

Deze pittige ketjap balletjes vallen bij elke borrel goed in de smaak. In 30 minuten serveer je dit heerlijke borrelgerecht op tafel waar geen 'supermarkt balletje' tegenop kan!
Porties 4
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 20 min

Benodigdheden

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 knoflookteentje
  • 1 sjalot
  • 1 verse chilipeper
  • 1 ei
  • 4 beschuitjes gekruimeld
  • 350 ml vleesfond
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el chilisaus
  • 2 tl basterdsuiker
  • 1 tl chili vlokken
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl mosterd
  • bakboter
  • snufje peper en zout

Instructies

  • Begin met het mengen van alle ingrediënten. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg alle ingrediënten uit de lijst toe (behalve het vleesfond en de bakboter). Om het beschuit kruimig te krijgen kun je het in een foodprocessor doen. Heb je geen foodprocessor? Gebruik dan gewoon een stamper of je handen.
  • Rol vervolgens de balletjes. Nadat je alle ingrediënten goed door elkaar hebt gemengd en er een redelijk stevige structuur is ontstaan, is het tijd om de balletjes te rollen! Verdeel eerst het gehakt in gelijke stukken en begin daarna met het rollen van de balletjes. Ik houd altijd de grootte van een pingpongballetje aan.
  • Bak de balletjes. Doe de bakolie in de hapjespan en bak de balletjes op hoog vuur rondom krokant. Zet daarna het vuur lager en voeg het potje vleesfond toe. Laat de balletjes pruttelen totdat ongeveer de helft van het vleesfond is verdampt. Draai ze tussendoor af en toe om. Als totale baktijd (inclusief krokant bakken) houd ik ongeveer 20 minuten aan.
  • Serveer de balletjes. Dien de balletjes op een schaaltje en giet er iets van het overgebleven vleesfond overheen als saus. Smullen maar!
Gang: Borrel, Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Gehakt