Begin met het opwarmen van de Debic créme brûlée op laag vuur. Verdeel een fles Debic créme brûlée over twee sauspannen. Voeg in een pan de citroenrasp toe en in de andere pan de oploskoffie en kardemom. Roer het mengsel in beide pannen goed door (met twee verschillende lepels uiteraard). Verhit tot ongeveer 70 graden. Haal daarna van het vuur en laat op kamer temperatuur komen.
Vul het siliconen matje met de créme brûlée. Heb je niet het matje dat ik in mijn intro heb beschreven? Dan kun je ook prima een metalen cupcake houder gebruiken. Deze kun je voor 1/3 vullen. Op die manier krijg je ronde, platte lolly's. Laat in de vriezer een paar uur opstijven en prik er daarna een lolly stokje of gehalveerd rietje in. De reden dat je dit al na een paar uur moet doen is omdat het mengsel dan wel hard is, maar het stokje er nog makkelijk in gaat. Als het compleet bevroren is, is dat wat lastiger. Laat verder opstijven in de vriezer tot de volgende dag.
Terwijl de lolly's opstijven kun je ook een dag van de voren de praline maken. Doe hiervoor de suiker en het water in een sauspan en laat op half hoog vuur karameliseren. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Blijf in de tussentijd rustig roeren. Let erop dat de suiker niet verbrandt. Het moet een goudkleurige substantie worden. Leg een stuk bak papier op een hitte bestendige plek (in mijn geval het aanrecht) en giet hier de praline overheen. Het laagje mag best dun zijn. Strooi hier vervolgens het amandel schaafsel overheen en laat helemaal afkoelen/hard worden. Wanneer het hard is kun je het in stukken opbreken en klein maken.
Smelt de witte chocolade au bain marie. Het is handig om eerst de ene smaak lolly's te dippen en daarna de andere in verband met het snelle smeltproces van de lolly's. Wanneer de witte chocolade zo goed als gesmolten is, haal je de lolly's met citroen smaak uit de vriezer en dip je deze een voor een in de witte chocolade en daarna in de praline. Tip: Doe de chocolade in een smal glas, dat dipt wat makkelijker. Laat ze even kort uitlekken in een glas die even hoog is als de rietjes/stokjes. Zet de lolly's daarna in de koelkast tot gebruik. Je kunt ze een dag van de voren maken. Deze stap herhaal je ook voor de koffie/kardemom lolly's met pure chocolade.
Notities
Heb je geen siliconen houder? Gebruik dan een cupcake houder van metaal. Hiermee krijg je lolly's die de vorm hebben van een sjoel steen.