Begin (het liefst een dag van te voren) met het marineren van de vis. Breng in een steelpan de sake en mirin een paar seconden aan de kook totdat de alcohol uit de sake verdampt. Zet vervolgens het vuur laag en meng de miso pasta erdoorheen. Doe dit met een houten lepel. Wanneer de miso opgelost is, zet je het vuur weer hoog en voeg je de suiker toe. Blijf constant roeren totdat de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Snijd vervolgens de vis in vier gelijke stukken, dep droog en leg in een schaal. Marineer het met het miso-mengsel en dek af met plastic folie. Laat de vis het liefst een dag in de koelkast marineren (twee is nog beter). Zo kan de marinade optimaal intrekken!
Bereid de asperges en de shiitake. Wanneer je visje genoeg tijd heeft gehad om de marinade op te nemen, begin je met de rest van het gerecht. Hak de ui en knoflook fijn. Maak de shiitake en asperges schoon (alleen de onderkant van de asperges). Verhit een steelpan met de sesamolie. Fruit de ui en knoflook hierin en voeg de bruine suiker toe. Doe de sake en mirin erbij en laat het inkoken tot de alcohol eruit is. Voeg vervolgens de sojasaus toe en breng alles opnieuw aan de kook. Laat daarna de shiitake en asperges ongeveer vijf minuten hierin garen. Haal de pan van het vuur en laat het geheel rustig afkoelen.
Kook ondertussen de noodles. Breng een pan met water aan de kook. Wanneer het water kookt, voeg je de soba noodles toe voor ongeveer 4/5 minuten. Giet de noodles vervolgens af en meng met de sesamolie, olijfolie, sojasaus en sushi azijn.
Bereid de vis. Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet ondertussen een goede pan op hoog vuur en voeg wanneer de pan warm genoeg is olie toe. Leg de heilbot in de pan en schroei per kant 30 seconden dicht. Haal uit de pan en leg op een met bakpapier bekleedde plaat in de oven. Bak ongeveer zes minuten in de oven. De vis moet van de binnenkant nog glazig zijn. Daarnaast wil je mooi kunnen zien dat de lamellen van de vis loskomen van elkaar, maar net genoeg houvast bieden om het geheel bij elkaar te houden.
Maak het bord mooi op. Begin met de noodles gevolgd door het shiitake/asperge mengsel (incl. wat van de uien compote). Leg de vis er bovenop en maak af met eventueel wat lente ui en sesamzaad. Enjoy!