Zin in een homemade broodje hamburger? Dan moet je dit recept uitproberen. De kaasliefhebber kan hier z’n hart ophalen. Voor dit recept maakte ik een wagyu hamburger op de bbq met een brioche broodje en verrukkelijke blauwe kaassaus.
Wat is er beter dan de bbq lekker aansteken en een goed stukje vlees grillen? Zodra er een zonnestraal te bekennen is, gooi ik mijn mini kamado aan. Zelfs in de winter steek ik de bbq vaak aan! Puur omdat ik het zo gezellig vind om het eten lekker buiten te bereiden. Ben jij ook zo’n bbq liefhebber en heb je nu ook zin om de bbq aan te slingeren? Dan heb ik hier een leuk recept voor je: de blauwe kaas burger! Voor dit recept maakte ik de brioche broodjes ook zelf. Het lijkt in eerste instantie veel werk, maar ik beloof je dat het enkel een kwestie is van de ingrediënten mengen, goed kneden (spierballen kweken als je geen keukenmachine hebt zoals ik) en vooral lekker lang laten rusten. De broodjes hebben een baktijd van ongeveer 15 minuten, zijn dus zo klaar. Ik ben er zelf groot fan van en zou zo’n lekker stuk vlees niet zo snel op een hamburger broodje uit de supermarkt leggen. Ben erg benieuwd hoe jij erover denkt nadat je dit broodje hebt uitgeprobeerd.
Voor dit recept gebruikte ik een wagyu burger. Deze zijn aan de prijzige kant. Mocht je dat niet willen, dan kun je ook een black angus bij je slager halen. Ook hiermee is dit recept verrukkelijk! Laat je me weten wat je ervan vond? Enjoy the sunny days!

Zo maak je broodje hamburger met blauwe kaas
Benodigdheden
- BBQ
- Bakpapier
Ingrediënten
Voor het hamburger broodje
- 250 gr wit brood bloem (ik gebruikte Soubry)
- 4,5 gr gedroogde gist
- 5 gr fijn zout
- 20 gr suiker
- 2 eieren
- 75 ml volle melk
- 60 gr ongezouten roomboter
Voor de burger
- 2 wagyu burgers (of black angus)
- 1 rode ui
- 3 el rode wijnazijn
- 80 gr blauwe kaas
- 40 gr roomkaas
- ½ jalapeño peper
- 1 knoflookteentje
- romaine sla
- ketchup
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Doe alle ingrediënten, op de boter na, in een kom en meng goed door elkaar. Wanneer alles goed gemengd is, voeg je de boter, stuk voor stuk, toe. Kneed het deeg totdat de boter goed opgenomen is en er een kauwgombal effect ontstaat. Het deeg zal een beetje plakkerig blijven. Maar geen paniek: dat hoort een beetje bij dit type deeg. Bedek de kom met vershoudfolie en laat 2 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Marineer de ui. Snijd de rode ui in dunne ringen, doe ze in een bakje en voeg de rode wijnazijn en een snufje zout toe. Hussel even en zet in de koelkast.
- Bak de broodjes in de oven en steek de bbq aan. Verwarm de oven voor op 200°C en steek de bbq aan. Terwijl de oven warm draait en de bbq heet wordt, maak je de heerlijke bolletjes voor de burger. Haal het deeg uit de kom en leg op het aanrechtblad. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Bestrooi het aanrechtblad met wat bloem en rol er twee egale bolletjes van. Leg ze op een rooster bekleed met bakpapier en bestrijk met geklopt ei mengsel. Garneer de broodjes met wat sesamzaadjes en bak in ongeveer 15/16 minuten goudbruin.
- Grill de burgers. Bestrijk de burgers aan beide zijden met wat olie. Leg ze op de bbq hete en grill in 4 minuten rosé. Haal ze van het vuur en laat ze even rusten in aluminiumfolie.
- Maak ondertussen de kaassaus. Hak de knoflook en jalapeño peper fijn. Verhit wat olie in een sauspan en fruit de knoflook en jalapeño peper. Voeg hier de blauwe kaas en roomkaas aan toe en laat op laag vuur smelten.
- Bouw je burger. Snijd de broodjes doormidden en bestrijk de onderkant met ketchup naar wens. Leg er vervolgens wat romaine sla op, daarna de burger, kaassaus, rode uien en genieten maar!