De clubsandwich met gerookte kip behoort tot een van de eerste recepten die ik in mijn rookoven maakte. Ik vind het leuk om ermee te experimenteren en er van alles in te bereiden. Tot nu toe heb ik er voornamelijk kip, runderburgers en eendenborst in bereid. Maar er staat nog een hoop op de planning, waaronder warmgerookte zalm. Deze recepten ga ik ook zeker met jullie delen. Maar voor nu: de smokey kip sandwich!
Dit is zo’n typisch gerecht waar je echt de tijd voor moet nemen. Ik maak het dan ook vaak in het weekend wanneer vrienden komen lunchen (en borrelen). Heb je geen rookpan? Niet getreurd! In de stappen leg ik je uit hoe je de sandwich zonder rookpan ook lekker kunt bereiden. Door de gerookte paprikapoeder krijgt de kip namelijk alsnog een heerlijke rooksmaak.
Heb je wel een rookpan? Dan kun je helemaal los. Zelf gebruik ik vaak hickory of oak rookmot voor dit recept. Ik vind ze allebei een goede toevoeging aan de kip, maar hickory net wat smaakvoller dan oak. Hoe dan ook: je keuken gaat er lekker van ruiken en je krijgt er trek van. Kies lekker brood uit, ga aan de slag en vergeet vooral niet te genieten!

Zo maak je een clubsandwich met gerookte kip
Benodigdheden
- Broodrooster
- Rookpan (optioneel)
- Hickory rookmot (optioneel)
Ingrediënten
Voor de sandwich:
- 350 gr kippendijen
- 1 tl gerookte paprikapoeder (ik gebruikte Pimentón La Chinata)
- 2 el olijfolie
- 1 rode ui
- ½ komkommer
- 1 grote tomaat
- 1 avocado
- 1 krop little gem sla
- 12 sneetjes brood (3 sneetjes pp)
- 8 plakjes spek (2 plakjes pp)
Voor de sriracha mayo:
- 5 el mayonaise
- 1 tl sriracha
- 2 tl limoensap
Instructies
- Begin met het marineren van de kip. Snijd de kippendijen in reepjes van 2 cm breed. Doe ze in een schaaltje met de olijfolie en gerookte paprikapoeder. Zet weg en laat intrekken terwijl je de rest voorbereid.
- Snijd alle groenten. Snijd de ui in ringen en de tomaat en komkommer in dunne plakjes. Prak de avocado in een kommetje en voeg er een kneepje limoensap en een snufje peper en zout aan toe. Snijd de little gem sla in grove stukken.
- Maak de sriracha mayo. Meng de mayonaise, sriracha en limoensap en zet even opzij.
- Rooster vervolgens het brood. Heb je geen broodrooster? Dit kun je ook prima in een koekenpan doen op hoog vuur. Let op: leg de geroosterde sneetjes brood op keukenpapier. Zo voorkom je dat het brood slap en zompig wordt.
- Bak daarna het spek. Doe dit in een koekenpan op hoog vuur. Zodra het spek een krokant randje krijgt leg je deze ook op een stukje keukenrol zodat het vet uit kan lekken.
- Bereid de kip in de rookoven. Strooi wat rookmot in de rookpan (ik gebruikte hickory) en verdeel de stukjes kippendijen over het rooster. Verhit de pan op middelhoog vuur en gaar de kip in maximaal 20 minuten. Heb je geen rookpan? Ga dan naar stap 7.
- Bereid de kip in de pan. Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de stukjes kippendij in ongeveer 15 minuten gaar.
- Bouw de club sandwich. Begin met een sneetje brood die je insmeert met sriracha mayo naar wens. Leg er een plakje spek op gevolgd door stukjes kip, sla en ui. Leg hierop een sneetje brood die je nu insmeert met de avocado pasta. Leg hier een plakje spek op, gevolgd door tomaat, komkommer, stukjes kip, sla en ui. Maak het broodje af met het laatste sneetje brood en snijd de sandwich in twee driehoekjes. Doe er een prikker in zodat het broodje goed blijft staan. Eet smakelijk!
Heerlijk! 👌
Pittige ketjap balletjes waren perfect 👌 👍😁
Goed om te horen! Dank je wel voor je reactie! 😁