Een van mijn signature desserts zijn de créme brûlée lolly’s. Niet alleen stralen ze een en al “feest” uit, de smaak zal je ook zeker doen verbazen. Wat ik er zo leuk aan vind, is dat je op deze manier een klassiek toetje omtovert tot iets origineels. Ook kun je eindeloos variëren met de smaken die je toevoegt aan de lolly’s. Met het onderstaande recept maak je een stuk of 20 lolly’s (afhankelijk van hoe groot je de ballen maakt) met citroen smaak en witte choco en koffie/kardemom met pure choco.
Om mooie balletjes te krijgen, gebruik ik zelf een siliconen matje. Deze om precies te zijn: Kitchen Princess – Siliconen Bakvorm Halve Bollen. Hier heb ik er zelf twee van, waardoor ik 15 lolly’s per keer mee kan maken (twee halve bollen tegen elkaar). Maar je hoeft niet per se twee matjes te hebben. Je kunt de balletjes na een paar uur eruit halen en op bijvoorbeeld een bakpapiertje in de vriezer leggen (niet tegen elkaar aan, anders gaat het plakken). Daarna kun je het malletje nogmaals vullen. Maar ik kan me goed voorstellen dat je zo’n matje niet zomaar in huis hebt liggen. Een andere optie is om een metalen of siliconen cupcake houder te gebruiken. Deze vul je dan voor 1/3 en laat je even opstijven in de vriezer. Daarna kun je ze eruit halen en stapelen met bakpapier ertussen. Vervolgens maak je een nieuwe lading.
In het recept gebruik ik Debic créme brûlée, die kun je bij de Sligro of een van de grotere Jumbo’s krijgen (in de koeling). Andere supermarkten zullen het vast ook hebben.
Ik ben erg benieuwd wat je van dit recept gaat vinden. Het lijkt ingewikkeld en veel werk, maar het is vooral de créme brûlée die even moet opstijven in de vriezer. Heel veel plezier! 🙂

Crème brûlée lolly’s
Benodigdheden
- Siliconen matje (of cupcake houder)
- Stokjes of rietjes
Ingrediënten
- 1 pak Debic crème brûlée
- 300 gr witte smelt chocolade
- 300 gr pure smelt chocolade
- ½ citroenrasp
- 1,½ tl oploskoffie
- ½ tl kardemom poeder
- 2 el ongezouten pinda's (fijn gehakt)
Voor de praline
- 145 gr kristalsuiker
- 15 ml water
- 1 el amandelschaafsel (of pistache)
Instructies
- Begin met het opwarmen van de Debic créme brûlée op laag vuur. Verdeel een fles Debic créme brûlée over twee sauspannen. Voeg in een pan de citroenrasp toe en in de andere pan de oploskoffie en kardemom. Roer het mengsel in beide pannen goed door (met twee verschillende lepels uiteraard). Verhit tot ongeveer 70 graden. Haal daarna van het vuur en laat op kamer temperatuur komen.
- Vul het siliconen matje met de créme brûlée. Heb je niet het matje dat ik in mijn intro heb beschreven? Dan kun je ook prima een metalen cupcake houder gebruiken. Deze kun je voor 1/3 vullen. Op die manier krijg je ronde, platte lolly's. Laat in de vriezer een paar uur opstijven en prik er daarna een lolly stokje of gehalveerd rietje in. De reden dat je dit al na een paar uur moet doen is omdat het mengsel dan wel hard is, maar het stokje er nog makkelijk in gaat. Als het compleet bevroren is, is dat wat lastiger. Laat verder opstijven in de vriezer tot de volgende dag.
- Terwijl de lolly's opstijven kun je ook een dag van de voren de praline maken. Doe hiervoor de suiker en het water in een sauspan en laat op half hoog vuur karameliseren. Dit duurt ongeveer 8 minuten. Blijf in de tussentijd rustig roeren. Let erop dat de suiker niet verbrandt. Het moet een goudkleurige substantie worden. Leg een stuk bak papier op een hitte bestendige plek (in mijn geval het aanrecht) en giet hier de praline overheen. Het laagje mag best dun zijn. Strooi hier vervolgens het amandel schaafsel overheen en laat helemaal afkoelen/hard worden. Wanneer het hard is kun je het in stukken opbreken en klein maken.
- Smelt de witte chocolade au bain marie. Het is handig om eerst de ene smaak lolly's te dippen en daarna de andere in verband met het snelle smeltproces van de lolly's. Wanneer de witte chocolade zo goed als gesmolten is, haal je de lolly's met citroen smaak uit de vriezer en dip je deze een voor een in de witte chocolade en daarna in de praline. Tip: Doe de chocolade in een smal glas, dat dipt wat makkelijker. Laat ze even kort uitlekken in een glas die even hoog is als de rietjes/stokjes. Zet de lolly's daarna in de koelkast tot gebruik. Je kunt ze een dag van de voren maken. Deze stap herhaal je ook voor de koffie/kardemom lolly's met pure chocolade.
Nice share!