Ik val maar gelijk met de deur in huis: voor dit recept moet je echt even de tijd nemen. Maar de smaak zal gegarandeerd een onvergetelijke indruk op je maken! Het is niet een gerecht dat je even snel in elkaar flanst. Het kost wat tijd en aandacht, maar dan heb je ook wat. Ik ben er sinds dag één mega enthousiast over en heb het al vaak gemaakt. Het idee voor dit recept ontstond vrij random. Een tijd geleden maakte ik samen met een vriendin flatbread voor bij de borrel. Sinds ik flatbread heb “ontdekt” varieer ik er veel mee. Van flatbread met kip tot een vega variant met vega shoarma in combinatie met zoete aardappel nacho’s (recept deel ik nog met je!). Maar deze variant is veruit mijn favoriet.
Het recept ontstond op een vrijdagmiddag toen ik en een vriendin beiden een dagje vrij hadden. Een lekker uitgebreide lunch met een ijskoud roseetje in het zonnetje, daar gingen we voor. Ik had op die dag weinig zin om boodschappen te doen en keek dus wat ik kon maken met de dingen die ik nog in huis had. Nu moet ik zeggen dat bij ons de koelkast altijd wel vol zit en er nooit gebrek is aan kruiden. Ik pakte van alles bij elkaar en maakte hier deze combinatie van. Had eerlijk gezegd niet verwacht dat dit zo goed zou uitpakken en nu een van mijn signature dishes is geworden.
Neem de tijd en probeer dit recept uit. Ik weet zeker dat als je ‘m een keer hebt gemaakt, het een blijvertje wordt!

Zo maak je fleatbread met smokey kip
Benodigdheden
- Grillpan (optioneel)
- Deegroller
Ingrediënten
Voor de flatbread
- 300 gr wit brood bloem
- 220 gr Griekse yoghurt
- 1 tl bakpoeder (baking soda)
- 3 gr fijn zout
- 6 el olijfolie
- 1 tl za'atar
- 1 knoflookteentje
Voor de sriracha mayo
- 5 el mayo
- 1 tl sriracha
- 2 tl limoensap
Overige ingrediënten
- 500 gr kippendijen
- 3 tl piggy BBQ mix
- 2 el olijfolie
- 1 grote rode ui
- 3 el rode wijnazijn
- 2 rode paprika's
- 2 tl hummus ras en hanout (per flatbread)
- little gem romaine sla
- kikkererwten
Instructies
- Begin met het allerleukste deel: steek de bbq aan! Voordat je begint met al het snij en marineer werk, is het handig om alvast de bbq klaar te maken. Zo kan de bbq alvast warmdraaien, terwijl je de rest van het voorbereidende werk doet. Heb je een elektrische bbq? Dan hoef je niet nu al de bbq aan te steken.
- Begin daarna met het marineren van de uien. Snijd de uien in dunne ringen en doe ze in een schaaltje. Voeg de rode wijnazijn en een snufje fijn zout aan de uien toe. Roer even en zet daarna opzij.
- Maak vervolgens het deeg voor de flatbreads. Pak een grote kom en doe hier de bloem, griekse yoghurt, bakpoeder en het zout in. Meng alles goed door elkaar en kneed het deeg totdat er een luchtige bol ontstaat. Het kan aan het begin wat plakkerig aanvoelen, maar door te blijven kneden krijgt het deeg vanzelf de juiste textuur. Bedek de kom met een theedoek en zet even opzij.
- Marineer daarna de kip. Laat de kippendijen heel en doe ze in een kom samen met de piggy BBQ mix en wat olijfolie. Hussel goed door elkaar, dek af en leg in de koelkast.
- Maak de sriracha mayo. Meng de mayonaise, sriracha en limoensap en zet ook even opzij.
- Nu gaan we het flatbread deeg uitrollen. Verdeel het deeg in vier gelijke bollen en bestrooi het aanrechtblad met wat bloem. Leg een bol op het aanrechtblad en rol met een deegroller uit totdat het deeg ongeveer een halve centimeter dik is. Herhaal dit totdat je vier flatbreads hebt. Maak vervolgens een sausje van de olijfolie, za’atar en knoflook en smeer hiermee de bovenkant van de flatbreads in. Verhit een grillpan (of koekenpan) op hoog vuur en leg de flatbreads in de pan met de ingesmeerde kant naar beneden. Smeer nu ook de bovenkant in met het mengsel. Keer na een halve minuut om en laat nog een halve minuut op het vuur (totaal 1 minuut). Bekleed een bord met een stuk keukenrol en leg daar de flatbreads op. Zo voorkom je dat de flatbreads zompig worden. Doe dit ook tussen het brood als je ze gaat stapelen.
- Gril de kippendijen en de paprika op de bbq. Wanneer de bbq goed is warmgedraaid, bak je de kip in ongeveer 10 minuten gaar op de bbq. Leg de paprika halverwege op de bbq en keer af en toe om. Snijd zowel de kip als de paprika in reepjes als ze gaat zijn.
- Bouw jouw lekkere flatbread. Leg de flatbread op een bord en besmeer met de hummus. Leg er vervolgens sla, paprika en kip op. Garneer met wat ingelegde uien, kikkererwten en sriracha mayo. Wedden dat je je vingers erbij aflikt?