Wil je een borrelplankje met een twist maken? Ga dan voor deze heerlijke patatas bravas. Ik ontdekte dit gerecht tijdens een vakantie in Sevilla. Wat overigens echt een dikke aanrader is als je op zoek bent naar een stad waar je op elke hoek van de straat heerlijk kunt eten! Voor mij persoonlijk een doorslaggevende factor ik het kiezen van een vakantiebestemming. In deze stad at ik dus verrukkelijke patatas bravas bij een schattig tapasbarretje. Dit gerechtje heeft mij sindsdien nooit losgelaten. Met dit recept heb ik een poging gedaan om de smaak van dat gerecht te evenaren. Ik kan je vertellen dat het aardig in de buurt komt! De krokante aardappelen, sriracha mayo en tomatensaus met een frisse twist. Yum! Ga jij het ook uitproberen?
Tip: combineer de patatas bravas met pittige ketjap balletjes voor op je borrelplank.

Zo maak je Spaanse patatas bravas
Benodigdheden
- Staafmixer
- Bakpapier
Ingrediënten
- 350 gr krieltjes
- 3 el olijfolie
- 1 rozemarijn takje
- 1 knoflookteentje
- 1 tl paprikapoeder
Voor de saus
- olijfolie om te bakken
- 1 sjalot
- 1 knoflookteentje
- 1 verse chilipeper
- 2 kleine waspenen
- 2 el rode wijnazijn
- 400 ml tomatenblokjes
- 1 tl kardemomzaad
- 2 volle takjes tijm
Voor de sriracha mayo
- 5 el mayonaise
- 1 tl sriracha
- 2 tl limoensap
Instructies
- Begin met het voorgaren van de krieltjes. Was de krieltjes en snijd ze overdwars. Verwijder de schil niet. Breng water aan de kook en voeg de krieltjes toe zodra het water kookt. Laat maximaal 10 minuten koken. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200°C.
- Maak terwijl de krieltjes koken de saus. Hak de sjalot, knoflook en chilipeper fijn en doe ze samen met een scheut olijfolie in een sauspan op middelhoog vuur. Fruit even en voeg daarna de grof gesneden waspenen toe. Bak 5 minuten. Blus vervolgens af met de rode wijnazijn en voeg de overige ingrediënten toe. Laat alles nog 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Pureer daarna met een staafmixer.
- Bak de krieltjes krokant in de oven. Giet de krieltjes af en voeg de olijfolie toe. Hussel goed en verdeel de krieltjes over een bakplaat of rooster bekleed met bakpapier. Schuif voor 15 minuten de oven in.
- Maak terwijl je op de krieltjes wacht de sriracha mayo. Meng de mayo, sriracha en limoensap. That's it!
- Laatste stap: maak de krieltjes af. Haal de krieltjes na een kwartier uit de oven en hussel de overige ingrediënten erdoorheen. Stop terug in de oven voor 10 minuten. Als de krieltjes krokant zijn, serveer je ze in een schaaltje met wat saus en sriracha mayo. Yummy!