Spaanse patatas bravas

Why so yummy

Voor iedereen die een borrelgerecht met een twist zoekt. De krokante aardappelen, sriracha mayo en tomatensaus met een frisse twist. Yum!

Naar het recept

Wil je een borrelplankje met een twist maken? Ga dan voor deze heerlijke patatas bravas. Ik ontdekte dit gerecht tijdens een vakantie in Sevilla. Wat overigens echt een dikke aanrader is als je op zoek bent naar een stad waar je op elke hoek van de straat heerlijk kunt eten! Voor mij persoonlijk een doorslaggevende factor ik het kiezen van een vakantiebestemming. In deze stad at ik dus verrukkelijke patatas bravas bij een schattig tapasbarretje. Dit gerechtje heeft mij sindsdien nooit losgelaten. Met dit recept heb ik een poging gedaan om de smaak van dat gerecht te evenaren. Ik kan je vertellen dat het aardig in de buurt komt! De krokante aardappelen, sriracha mayo en tomatensaus met een frisse twist. Yum! Ga jij het ook uitproberen?

Tip: combineer de patatas bravas met pittige ketjap balletjes voor op je borrelplank.

Zo maak je Spaanse patatas bravas

Patatas bravas is een heerlijk borrelgerecht, maar niet een gerecht die snel in je opkomt om bij de borrel te serveren. Althans bij mij niet. Dikke kans dat jij 'm hierna vaker gaat maken. Met deze duidelijke stappen zet jij het zo op tafel!
Porties 2
Voorbereidingstijd 15 min
Bereidingstijd 30 min

Benodigdheden

  • Staafmixer
  • Bakpapier

Ingrediënten

  • 350 gr krieltjes
  • 3 el olijfolie
  • 1 rozemarijn takje
  • 1 knoflookteentje
  • 1 tl paprikapoeder

Voor de saus

  • olijfolie om te bakken
  • 1 sjalot
  • 1 knoflookteentje
  • 1 verse chilipeper
  • 2 kleine waspenen
  • 2 el rode wijnazijn
  • 400 ml tomatenblokjes
  • 1 tl kardemomzaad
  • 2 volle takjes tijm

Voor de sriracha mayo

  • 5 el mayonaise
  • 1 tl sriracha
  • 2 tl limoensap

Instructies

  • Begin met het voorgaren van de krieltjes. Was de krieltjes en snijd ze overdwars. Verwijder de schil niet. Breng water aan de kook en voeg de krieltjes toe zodra het water kookt. Laat maximaal 10 minuten koken. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200°C.
  • Maak terwijl de krieltjes koken de saus. Hak de sjalot, knoflook en chilipeper fijn en doe ze samen met een scheut olijfolie in een sauspan op middelhoog vuur. Fruit even en voeg daarna de grof gesneden waspenen toe. Bak 5 minuten. Blus vervolgens af met de rode wijnazijn en voeg de overige ingrediënten toe. Laat alles nog 10 minuten op middelhoog vuur pruttelen. Pureer daarna met een staafmixer.
  • Bak de krieltjes krokant in de oven. Giet de krieltjes af en voeg de olijfolie toe. Hussel goed en verdeel de krieltjes over een bakplaat of rooster bekleed met bakpapier. Schuif voor 15 minuten de oven in.
  • Maak terwijl je op de krieltjes wacht de sriracha mayo. Meng de mayo, sriracha en limoensap. That's it!
  • Laatste stap: maak de krieltjes af. Haal de krieltjes na een kwartier uit de oven en hussel de overige ingrediënten erdoorheen. Stop terug in de oven voor 10 minuten. Als de krieltjes krokant zijn, serveer je ze in een schaaltje met wat saus en sriracha mayo. Yummy!
Gang: Borrel
Keuken: Spaans
Trefwoord: Aardappelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat vond je van het recept?




Like
Sluiten
© Copyright 2021 Smelly Kitchen. Alle afbeeldingen en teksten op www.smelly-kitchen.nl mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Sluiten