Balletje prikken? Een goed balletje mag natuurlijk niet ontbreken op een borrelplank. Ik geef eerlijk toe dat ik zelf geen fan ben van gehaktballen. En überhaupt geen fan van gehaktgerechten, tenzij er iets bijzonders mee is gedaan waardoor de gehaktsmaak niet overheerst. Je komt op mijn website dan ook weinig typische gehakt recepten tegen. Ik deel alleen dat wat ik écht heel lekker vind met je. Maar deze balletjes zijn toch echt een ander verhaal…
Een lange tijd terug heb ik tijdens een feestje verrukkelijke balletjes op. Diegene die ze gemaakt had, wilde het recept niet delen. Top secret was het. Omdat ik ze zó lekker vond, ging ik op onderzoek uit en probeerde ik elke keer weer een stapje dichterbij deze smaak te komen. Nu ben ik op het moment gekomen waarop ik tevreden ben met het recept en deel deze dan ook graag met je. Ik beloof je dat ze meer dan de moeite waard zijn. Maar er is maar een manier om daar achter te komen: probeer ze uit en laat me weten wat je ervan vindt!
Tip: combineer deze balletjes met de Spaanse patatas bravas voor op je borrelplank.

Zo maak je de pittige ketjap balletjes
Benodigdheden
- Hapjespan
Ingrediënten
- 300 gr rundergehakt
- 1 knoflookteentje
- 1 sjalot
- 1 verse chilipeper
- 1 ei
- 4 beschuitjes gekruimeld
- 350 ml vleesfond
- 2 el ketjap manis
- 2 el chilisaus
- 2 tl basterdsuiker
- 1 tl chili vlokken
- ½ tl chilipoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl mosterd
- bakboter
- snufje peper en zout
Instructies
- Begin met het mengen van alle ingrediënten. Doe het gehakt in een ruime kom en voeg alle ingrediënten uit de lijst toe (behalve het vleesfond en de bakboter). Om het beschuit kruimig te krijgen kun je het in een foodprocessor doen. Heb je geen foodprocessor? Gebruik dan gewoon een stamper of je handen.
- Rol vervolgens de balletjes. Nadat je alle ingrediënten goed door elkaar hebt gemengd en er een redelijk stevige structuur is ontstaan, is het tijd om de balletjes te rollen! Verdeel eerst het gehakt in gelijke stukken en begin daarna met het rollen van de balletjes. Ik houd altijd de grootte van een pingpongballetje aan.
- Bak de balletjes. Doe de bakolie in de hapjespan en bak de balletjes op hoog vuur rondom krokant. Zet daarna het vuur lager en voeg het potje vleesfond toe. Laat de balletjes pruttelen totdat ongeveer de helft van het vleesfond is verdampt. Draai ze tussendoor af en toe om. Als totale baktijd (inclusief krokant bakken) houd ik ongeveer 20 minuten aan.
- Serveer de balletjes. Dien de balletjes op een schaaltje en giet er iets van het overgebleven vleesfond overheen als saus. Smullen maar!
Vanavond gemaakt, lekker, smaakvol en zacht. Het was smullen! 👌
Fijn dat het zo lekker was! Dank je wel! 😁